Kaaos on suuren epäjärjestyksen tila, jossa tuntuu vaikealta hallita tilannetta. Kreikkalaisessa mytologiassa Khaoksesta (eli kaaoksesta) oli pari versiota antiikin aikojen kertomuksina. Khaos oli olemassaolon alkutila, joko tyhjyys, josta kaikki sai alkunsa tai tila, jossa asiat olivat sekavassa ja epämääräisessä muodossa, ennen kuin saivat hahmon itselleen.

Tämän päivän kaaos työelämässä ilmenee usein kymmenillä sähköpostiviesteillä, kalenteri täyttyy kokouksista, on tiimipalaverit, projekteja, iltatapahtumia, deadlineja ja pitkiä työpäiviä. Usein kaaos ei edes synny pelkästään yksittäisistä asioista, vaan siitä kun asiat tapahtuvat samanaikaisesti, työt alkavat kasaantua ikävästi. Tulisi olla samaan aikaan kokouksessa, kun esimies hengittää niskaan deadlinen perään ja samalla tulisi vastata pariin tärkeään meiliin, sekä lounaskin olisi maistunut tunti sitten.

Kaaos on epäjärjestyksen tila, jossa on vaikeaa nähdä metsää puilta. Onneksi suurimmaksi osaksi selviydymme tästä oman kehomme voimin sekä pienillä tapamuutoksilla.

Onneksi kuitenkin suurimmaksi osaksi selviydymme epäjärjestyksen tilasta ja jatkamme normaalisti työviikkoamme eteenpäin suuremmankin paineen alla. Mukava viikonloppu saa kehon ja mielen palautumaan ja viikolla harrastukset ja läheiset ihmissuhteet tukevat palautumista.

Työhyvinvointi

Mitä sitten tehdä, kun kaaos iskee hetkessä ja tuntuu, ettei selviäkään?

1. Vaikka ajatus tuntuu hullulta, niin ensimmäiseksi kaaoksen keskellä olisi parasta pysähtyä hetkeksi. Tämä tekniikka periaatteessa toimii oikeastaan missä tahansa epäjärjestyksen tilanteessa, esim. erimielisyyden äärellä tai kotona sekamelskan keskellä.

Fyysisen pysähtymisen lisäksi kannattaa kokeilla ottaa kolme pitkää ja syvää hengenvetoa. Tämänkaltainen pysähtyminen pysäyttää myös aivojen ylikierrokset. Tämän pitäisi herätellä yllämainittua parasympaattista hermostoa ja siten rauhoittaa  mieltä.

2. Seuraava askel on ottaa selvää, mitä töitä oikeasti tulisi tehdä ja milloin. Nyt jos koskaan kannattaa ottaa esille kynä ja paperia ja kirjata kaikki työt paperille.

Miksi paperille? Miksei puhelimen tai tietokoneen note-sivulle?

Kun käyttää paperia tietokoneen sijaan, saa hetken aivoille ja itselle lepoa päätteen/työn ääreltä. Kirjoittaessa paperille ihmisen keskittymiskyky ja luova-ajattelu on parempaa. Tämä lisää myös selkeästi käden liikkumisen ja aivojen yhteistyötä. Tutkitusti kirjoittaessa käsin, ihminen tuntee hyvää mieltä. Käsin kirjoittaessa asiat jäävät paremmin mieleen kronologisessa järjestyksessä ja ihmiselle jää parempi muistikuva kirjoitetuista. Nämä asiat helpottavat kaaoksen tunteen purkamista.

kirjoittaminen-hyvämieli-aurinkoinen-kirjoituspöytä-tietokone

Kirjoita 

3. Usein, kun näkee kaikki tekemättömät asiat paperilla, kaaoksen tunne alkaa hälvetä. On kuitenkin hyvä vielä priorisoida ja aikatauluttaa tekemättömät työt. Samalla voi miettiä, onko kaikki työtehtävät sellaisia, jotka tulevat tehdä alle kuukaudessa vai voisiko joitain siirtää tulevaisuuteen. Työtehtävistä kannattaa myös keskustella esimiehen kanssa.

4. Muista, yksi asia kerrallaan! Vaikka työelämässä tarvitsee tehdä monta asiaa päällekkäin, niin on parasta yrittää keskittyä kuitenkin yhteen asiaan kerrallaan. On turhaa yrittää miettiä kaikkia asioita kerralla, se vain sekoittaa ajatuksia. Olisiko mahdollista, että avaat sähköpostin kahdesti päivässä tai otat ilmoitukset pois päältä? Mitä enemmän on häiriötekijöitä, sen vähän kykenee keskittymään tehtyyn työhön, jolloin itse työn teko pitenee ajallisesti.

5. Tee se nopeasti vain alta pois! On turhaa jäädä pohtimaan, kuinka työläs työ sinulla on edessä. Kun hoitaa asiat huolellisesti, ajatuksella ja ilman häiriötekijöitä, niin työn teko nopeutuu ja kohta on jo saanut listaa lyhyemmäksi.

Voi ajatella mielikuvana pitkään haavan päällä ollutta laastaria, joka tulisi poistaa. Mitä nopeammin ja ajattelematta repäisee laastarin, sen kivuttomammin ja helpommin laastari on poissa iholta.

Mindfulness tauottaa päivääsi ja antaa mielelle lepoa.

Olitko tietoinen, että Cuckoo Workout- taukoliikuntasovelluksessa on myös Mindfulness-harjotteita. Oman mielesi mukaan voit valita itsellesi kahdesta minuutista viiteentoista minuuttiin kestävien harjoitteiden väliltä tauon itsellesi työpäivän aikana. Tarvitset vain tuolin millä istua hyvin ja itseltäsi hetken aikaa keskittyä itseesi.

Mindfulness on aktiivista ja tietoista hyväksyvää läsnäoloa itselleen. Se on myös nykyhetken hyväksymistä sellaisenaan kuin se on.

Kokeile sinäkin tauoittaa päiviäsi Cuckoo Workoutin parissa ja löydä oma tietoinen minäsi Minfulnessin avulla.

Kokeile ilmaiseksi
Pyydä tarjous
Cuckoo-bird