Toimiva työhyvinvointi vaatii sitoutuneet esimiehet ja jatkuvan seurannan

S

ohvaperunat ylös työtuolista, jotta työhyvinvointi paranee! Pomot koulutettava työhyvinvoinnin lippulaivoiksi! Työkulttuuria kehitettävä hauskaksi ja inspiroivaksi!

Siinäpä keskeiset huudahdukset, jotka voisi laatia Hyvinvointiin panostamisen hyödyt -aamiaistilaisuuden annista. Keskustelua virisi siitä, miten passiivisempikin työväki saataisiin liikkumaan ja voimaan paremmin. Valitettavaa kyllä, usein muutenkin aktiiviset ihmiset hyödyntävät eniten muun muassa liikuntaetuja ja ergonomisia työvälineitä. Sohvaperunat ovat sohvaperunoita töissä ja kotona.

Aamupalan lomassa puitiin pääsääntöisesti istumisen haittoja, työhyvinvointiin liittyviä käytännön toimia sekä mittareita ja työkaluja, joilla työhyvinvoinnin kehittymistä voitaisiin seurata. Lisäksi puhuttiin taukoliikuntasovellus Cuckoo Workoutin aikaansaamista positiivisista vaikutuksista työyhteisöissä.

Työhyvinvointi paranee, kun istumisen haittoja vähennetään

Istumisen haitat tiedetään Suomessa jo melko hyvin, mutta silti sitä tehdään aivan liikaa. Työterveyslääkäri Helena Miranda on tutkinut terveyttä ja kiputiloja jo 20 vuotta, ja hänen mukaansa lyhytkin liikunta istumisen lomassa vaikuttaa positiivisesti. Työhyvinvointi ja jaksaminen paranevat, kun ihmisen kroppa voi hyvin.

Jo 20 minuuttia vähemmän istumista päivässä vaikuttaa lihaksiin. Säännöllinen seisomaannousu lisää lihasten aktiivisuutta.

Hänen mukaansa ergonomiaan, etenkin sähköpöytiin, investoidaan tällä hetkellä paljon. Mutta on tärkeää muistaa, että liiallinen seisominenkin kuormittaa kroppaa. Asennon vaihtelu noin puolen tunnin välein on kaiken a ja o. Luonnollinen asento on yleensä ihmiselle paras, eli liian ryhdikkäästi ei kannata istua tai seisoa.

Yli miljoona suomalaista kärsii kivuista. Meillä on maailman eniten sairaspoissaoloja kipujen takia.

Helena Mirandan mukaan käytettävissä on myös liian vähän työkaluja työilmapiirin parantamiseksi. Työhyvinvointi ontuu siis myös henkisellä puolella.

Psykososiaalinen kuormitus töissä johtuu usein johtamisen ongelmista, vähäisestä kommunikoinnista, epäoikeudenmukaisuudesta ja huonosta ilmapiiristä sekä kiusaamisesta.

”Yli miljoona suomalaista kärsii kivuista. Meillä on maailman eniten sairaspoissaoloja kipujen takia.”

Työhyvinvointi

Työhyvinvointi osana yrityksen strategiaa

Jotta työhyvinvointi saadaan nousuun, se vaatii selkeitä linjauksia yrityksen strategiaan, toistuvaa mittausta ja seurantaa sekä esimiesten tukea.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi ei ole pelkästään liikuntaseteleitä vaan myös paljon muuta. Meillä tuki- ja liikuntaelinvaivojen aiheuttamat sairauslomapäivät ovat laskeneet huimasti ja työntekijöiden fyysinen kunto on huippuluokkaa, kertoo Sari Ek-Petroff VTT:ltä.

VTT:n strategiassa korostuvat hyvä ja inspiroiva työkulttuuri, johtaminen, ihmisten erilaisuuden huomioiminen, sosiaalinen ympäristö sekä työkyvyn ylläpitäminen ja ennaltaehkäisevät toimet. Lisäksi käytetään ”tuuppausta”, mikä tarkoittaa ihmisten ohjailua huomaamattomasti kohti terveellisempiä valintoja: esimerkiksi askeleiden kuvat lattiassa ohjaavat portaisiin hissin sijaan.

Myös OP Ryhmä tekee tiiviisti työtä työhyvinvoinnin edistämiseksi, kertoo Pia Donoghue.

Tavoitteenamme on pitää henkilöstöstämme niin hyvää huolta, että he ovat vielä pitkän urankin jälkeen hyvässä kunnossa.

Johdon sitoutuminen on myös OP Ryhmällä hyvinvointistrategian keskiössä, mutta olennaista on myös opastaa ihmisiä viemään itse omaa hyvinvointiaan eteenpäin.

HR-konsultti Raija Hyytiäinen Nokialta sanoo, että myös heillä työhyvinvoinnin johtaminen on keskeisessä osassa liiketoiminnan strategiaa.

Meille tärkeintä on saada ihmiset toimimaan hyvällä mielellä, olemaan hyviä työssään ja kokemaan olevansa oikeassa työssä.

Työhyvinvointi on kirjattu strategiaan, johon kuuluvat tiedonkeruu ja mittaus, tavoitteiden asettaminen, tiedon analysointi eli vaikuttavuuden seuranta ja jatkuva kehitystyö. Ennaltaehkäisevän toiminnan kannalta on olennaista esimiesten kouluttaminen, yhteistyö työterveyshuollon kanssa, taukoliikunta ja eteenpäin pyrkivä keskusteleva ilmapiiri.

Cuckoo Workout ja työhyvinvointi kulkevat käsikädessä

VTT on käyttänyt taukoliikuntasovellus Cuckoo Workoutia vuoden verran. Sari Ek-Petroff kertoo, että sairauspoissaolojen vähentymisen lisäksi yhteisöllisyys on lisääntynyt ja kokouksissakin jumpataan johdon esimerkkiä seuraten. Katso video VTT:n taukojumppabattlesta!

Tutkimusten mukaan yhdessä tehty liikunta lisää sosiaalista pääomaa ja nostaa vireystasoa.

Cuckoo Workout on enemmänkin kuin liikuntaa. Aivohaasteet ja mindfulness tuovat lisäarvoa. Lisäksi iloinen yhdessä tekeminen on tärkeää, kertoo työterveyslääkäri Helena Miranda.

OP Ryhmällä on jo 1300 käyttäjää Cuckoo Workout -palvelussa.

Tämä on erilainen freesimpi toimintamalli, joka on otettu meillä tosi hyvin vastaan, Pia Donoghue kertoo.

Nokia on mukana työterveyslaitoksen tutkimuksessa, joka selvittää, mitä tapahtuu terveydessä pitkällä aikavälillä, kun työtä tauotetaan säännöllisesti.

Cuckoo vähentää istumista, lisää yhteishenkeä ja työhyvinvointia. Ihmisillä on oikeasti tosi hauskaa Cuckoo-tauoilla! Raija Hyytiäinen Nokialta sanoo.

Kokeile Cuckoota maksutta
Pyydä meiltä tarjous
Cuckoo-bird

2018-03-21T15:37:10+00:00syyskuu 15th, 2017|Työyhteisön kehittäminen|