Tukahdutetut tunteet työpaikalla voivat maksaa yritykselle pitkän pennin

Jos tunteet työpaikalla verhotaan työroolin taakse, tai jos tervehtiminen ja kuulumisten kysyminen unohtuvat, se voi pitkässä juoksussa tulla firmalle kalliiksi.

Ne ovat usein niitä kaikkein pienimpiä asioita, joilla on lopulta suurin vaikutus. Liian usein ne asiat kuitenkin tallataan kiiltonahkakengän pohjaan, kun ryhdytään laskemaan yrityksen euroja. Jos puhutaan tunnejohtamisesta ja tunneilmapiiristä, sen kuvitellaan olevan jotain työpaikalle kuulumatonta vaaleanpunaista hattaraa, jolla ei ole oikean työn kanssa mitään tekemistä.

Nykypäivän työkulttuuri vaatii suorittamaan ja saavuttamaan, mutta sen vastapainoksi on unohdettu luoda ilmapiiri tukemaan tavoitteiden saavuttamista. Tätä mieltä on Emotion Trackerin perustaja ja tunnevalmentaja Camilla Tuominen. Tutkimukset osoittavat, että psykologisesti turvalliset tiimit, joissa vallitsee luottamus, ovat kaikkein sitoutuneimpia ja tuottavimpia. Eivät siis ne tiimit, jotka kiitävät paineen alla ohimosuoni koholla kohti huippusuoritusta.

”Kun työntekijät saadaan tunnetasolla yrityksen taakse, he sitoutuvat tavoitteisiin paljon tiiviimmin ja ovat valmiita näkemään ylimääräistä vaivaa yrityksen eteen.”

Työhyvinvointi

Tunteet työpaikalla sitouttavat ja yhdistävät

Camilla Tuominen ja Cuckoo Workoutin toimitusjohtaja Veera Lehmonen haluavat nostaa tunnejohtamisen mukaan keskusteluun, joka yrityskulttuurin kehittämisen ympärillä velloo. Se, että tunteet työpaikalla koetaan tietyllä tapaa uhkaavina, ei ole nykypäivää.

Ihmiset pistetään juoksemaan koko ajan nopeammin ja suorittamaan asioita robottimaisesti. Samaan aikaan heiltä kuitenkin vaaditaan luovuutta ja innovatiivisuutta, mutta eihän se ole mahdollista, kun pää on täynnä tekemättömiä asioita. Yritykset taas tarvitsevat uusia ideoita pysyäkseen kilpailukykyisinä, Tuominen muotoilee nykypäivän kierteen.

Ratkaisu lähtee itsestä. On tärkeää oppia tunnistamaan paremmin omia tunteitaan, asenteitaan, omaa käyttäytymistään ja puhetapaansa sekä kuuntelemaan oman kehonsa signaaleita ja omia ajatuksiaan. Peiliin katsominen auttaa korjaamaan omaa käyttäytymistä, mutta myös ymmärtämään ja kohtaamaan toisten tunteita ja käytöstä. Tunteet työpaikalla ovat tärkeä osa yrityskulttuuria ja ihmisten välisiä suhteita.

Myös ideoinnin pitäisi tapahtua avoimessa ilmapiirissä uteliaasti, ei tuomiten ja tyrmäten. Se luo luottamusta.

Pienet teot ja ihmisten arvostaminen ovat yritykselle kilpailuetu. Työnantajan on tärkeää olla läsnä ja kuunnella, jolloin työntekijätkin kokevat, että heitä arvostetaan aidosti. Jos saadaan 30 prosenttia työntekijöistä sitoutumaan yritykseen 30 prosenttia enemmän, koko yrityksen sitoutuneisuus kasvaa peräti 9 prosenttia. Mitä jos ensin kokeiltaisiin tätä ennen kuin irtisanotaan väkeä? kysyy Veera Lehmonen.

Taukoliikuntasovellus Cuckoo Workout on tehty lisäämään istumatyöntekijöiden fyysistä hyvinvointia, mutta myös kohottamaan ryhmähenkeä työpaikoilla ja luomaan uudenlaista työkulttuuria. Sovelluksessa saa omien taukoliikuntasuoritusten lisäksi pisteitä siitä, jos vie kaverille kahvin tai pyytää hänet mukaan taukojumppaamaan.

”Pienet teot ja ihmisten arvostaminen ovat yritykselle kilpailuetu. Työnantajan on tärkeää olla läsnä ja kuunnella, jolloin työntekijätkin kokevat, että heitä arvostetaan aidosti.”

Rehellinen rettelöitsijä on yrityksen jalokivi

Ne ihmiset, jotka uskaltavat sanoa vaikeita asioita ääneen, ovat firman tärkeimpiä resursseja, sanoo Tuominen.

Nykyään arvostetaan liikaa myötäilijöitä, jotka eivät haasta, vaikka pitäisi arvostaa enemmän niitä, jotka sanovat asioista rohkeasti suoraan. Yrityskulttuurin pitäisi myös mahdollistaa se, että asioista saa sanoa ääneen. On tärkeää muistaa, että asiat riitelevät, eivät ihmiset ja vain haastamalla voidaan saada hyviä ratkaisuita aikaan. Haastajia ei pitäisi leimata rettelöitsijäksi. Minun mielestäni hiljaisuus viestii enemmänkin siitä, että I don´t give a shit, Tuominen sanoo.

Koska nykyään keskitytään niin paljon tekemiseen, unohdetaan hyödyntää tunnepuolen potentiaali. Kun työntekijät saadaan tunnetasolla yrityksen taakse, he sitoutuvat tavoitteisiin paljon tiiviimmin ja ovat valmiita näkemään ylimääräistä vaivaa yrityksen eteen. Hyvällä fiiliksellä ja draivilla saadaan paljon enemmän aikaan.

Asiakaskohtaamisissa kilpailuetu luodaan jollain ihmisten välisellä asialla, jota ei pysty määrittelemään tai kopioimaan. Jotkut osaavat esimerkiksi luoda ympärilleen sellaisen hyvän ja turvallisen pössiksen, Tuominen sanoo.

Näillä vinkeillä vaikutat positiivisesti yrityksesi tunneilmapiiriin:

1. Tervehdi: katso silmiin, hymyile ja tervehdi aina kun kohtaat toisen ihmisen

2. Kiitä: kiitä kunnolla ja yksityiskohtaisemmin

3. Pyydä anteeksi: sähköpostin lähettämisen sijasta mene juttelemaan ihmiselle ja pyydä reilusti anteeksi

4. Käytä tunnesanoja: ilmaise rohkeasti kiitollisuutta ja innostuneisuutta, myönnä pettymys ja pelko

5. Ole inhimillinen: kerro faktojen lisäksi joku omakohtainen tarina ja tee itsesi haavoittuvaksi, se sitouttaa ihmisiä työhön myös tunnetasolla

Kokeile Cuckoota maksutta
Pyydä meiltä tarjous
Cuckoo-bird
2018-06-21T08:56:34+00:00lokakuu 25th, 2017|Työyhteisön kehittäminen|