Meillä Cuckoon toimistossa on säästöpossu. Siihen kilautetaan euro joka kerran, kun portaiden sijasta joku tulee käyttäneeksi hissiä.

Muutimme uuteen toimistoon viime kesänä ja aluksi viidenteen kerrokseen kipuaminen hengästytti, mutta nyt muutaman kuukauden jälkeen portaiden nousemista tuskin huomaa.

Vaikka olemme vannoutuneita arkiliikunnan puolestapuhujia, jopa meidät yllätti se, miten paljon vaikutusta tällä pienellä ”rikemaksulla” on ollut. Tästä jokapäiväisestä porrastreenistä on tullut meille itsestään selvä tapa.  Säästöpossu muistuttaa ja kannustaa meitä valitsemaan portaat. Jos sitä ei olisi, ei asiaan tulisi niin usein kiinnittäneeksi huomiota. 

Niin yksinkertaista se on: arjen valinnat tapahtuvat niin itsestään, ettei niitä ehdi ajatella. Ja jos ei ehdi ajatella, ihminen valitsee yleensä helpoimman tien – ellei sitten tietoisesti päätä tehdä toisin. Mutta kun portaista on tullut tapa, sitäkään ei tarvitse ajatella. Sitä vain kävelee, hups vain, viisi kerrosta!

Tällaiset jokapäiväiset valinnat vaativat joskus hiukan tuuppimista. Tässä toinen tarina toisesta toimistosta:

Olipa kerran toimisto, jossa jokaisessa yksikössä oli oma tulostin, ehkä 5–6 konetta joka kerroksessa. Lisäksi johtajilla oli henkilökohtainen printteri omassa huoneessaan. Sitten firmaan tuli uusi toimitusjohtaja, joka a) halusi säästää ja b) oli kova arkiliikunnan puolestapuhuja.

Hän päätti romuttaa vanhat laitteet (ne olivat liisattuja, joten ei niitä oikeasti tarvinnut romuttaa vaan ainoastaan palauttaa leasing-firmaan). Hän hankki uudet, paremmat tulostimet – mutta niitä tuli vain yksi joka kerrokseen.

Tästä seurasi tietenkin hirveä napina. Jokainen piti saavutettuna etunaan sitä, että tulostimelle ei tarvinnut kävellä kuin korkeintaan parikymmentä askelta. Jokainen oli pöyristynyt siitä, että taas säästetään ja meiltä viedään jopa työvälineet!

Meni puoli vuotta, ja kukaan ei enää nurissut. Oli oikeastaan mukavaakin saada aika ajoin nousta omalta työpisteeltä ja kävellä toiseen päähän toimistoa. Matkalla tuli venyteltyä ja tavattua työkavereita. Ja paperiakin säästyi, sillä ihan turhan päiten ei enää viitsinyt tulostaa kaikenlaista.

Kukaan ei tullut mitanneeksi, paljonko uusi tulostinsysteemi toi lisää askeleita. Päivässä ehkä muutama sata per työntekijä, viikossa ainakin tuhat tai kaksi, vuodessa 50 000 – 100 000.

Että semmoinen askeleen mitta!

Kokeile ilmaiseksi
Pyydä tarjous
Cuckoo-bird