Tuulia Talvio on helsinkiläinen ruoka-alan yrittäjä, joka on tullut tunnetuksi hyvinvointiblogistaan tuulia.co. Tuulian reseptit ovat loihdittu tuoreista ja raikkaista raaka-aineista sekä ne ovat gluteenittomia. Kuinka Tuulia ehtii pitämään itsestään huolta kiireisen arjen keskellä ja miten tuulia.co sai alkunsa?

Miten tuulia.co sai alkunsa? Oletko aina tykännyt ruoanlaitosta ja elänyt terveellisesti?

Perustin ensimmäisen blogini vuonna 2013, kun ajattelin, että olisi kiva koota yhteen omat suosikkireseptini sekä muut hyvinvointivinkkini. Pari vuotta myöhemmin aloin kirjoittaa Tuulia-blogiani sekä suomeksi että englanniksi.

Olen aina ollut innokas leipoja ja tykännyt kokata simppeliä ruokaa. Opin laittamaan ruokaa jo nuorena, kun harrastin aktiivisesti joukkuevoimistelua ja tein ruokaa itselleni ennen harjoituksia. Opin terveelliset elämäntavat jo nuorena, mutta olen myös rakastanut irtokarkkeja, korvapuusteja ja monia muita herkkuja.

Mitä terveellinen ruokavalio sinulle tarkoittaa?

Itse tehtyä, yksinkertaista ja tuoreista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Satsaan väreihin: mitä värikkäämpiä raaka-aineita käytän ruuanlaitossa, sitä monipuolisemmin tulen syöneeksi. Rakastan etenkin marjoja ja hedelmiä ja syön niitä sellaisenaan, smoothieissa sekä puuron ja pannukakkujen kaverina. Terveelliseen elämään kuuluu myös herkuttelu, mutta nykyään tykkään irtokarkkien sijaan syödä esimerkiksi tuoreita taateleita pähkinävoin kanssa.

Sinulta löytyy maisteritutkinto työpsykologiasta ja mediatutkimuksesta, sekä olet sertifioitu Vinyasa Flow joogaopettaja. Kuinka helppo päätös oli keskittää urasi ruokavalion ja sosiaalisen median ympärille?

Minulla ei ollut koskaan tarkkaa suunnitelmaa siitä, mitä haluan tehdä työkseni valmistuttuani. Tiesin kuitenkin sen, että haluan työskennellä hyvinvoinnin parissa. Olin myös aina pitänyt kirjoittamisesta sekä ollut kiinnostunut media-alasta. Nykyinen työni ruoka-alan yrittäjänä yhdistääkin juuri niitä asioita, joista olen muutenkin innostunut.

Yrittäjän arki on kiireistä. Kuinka pidät huolta siitä, että ehdit valmistaa ravintorikkaita aterioita ja harrastaa liikuntaa? Mitä vinkkejä antaisit muille kiireisille tämän asian suhteen?

Juuri nyt arkea helpottaa suuresti ruokaostosten tilaaminen kotiin. Se säästää aikaa ja vaivaa, ja samalla tulee jo hieman suunniteltua tulevan viikon aterioita. Tykkään myös valmistaa kerralla isompia määriä esimerkiksi uunijuureksia, riisiä, linssejä tai vaikkapa banaanipannukakkuja. Kun jääkaapissa on valmiina jotakin syötävää, on helppoa koota ravitseva ateria nopeastikin. Olen myös smoothieiden suurkuluttaja ja teen monesti aamuisin ison smoothien, josta säästän puolet iltapäivälle. Suosittelenkin siis aina satsaamaan myös hyviin eväisiin iltapäivän nuupahdusta varten!

Tykkään harrastaa liikuntaa sekä yksin että porukassa, ja varmin tapa saada urheiltua on sopia sporttitreffit ystävän kanssa. Pidän myös rutiineista: kun kalenterissa on tiettynä päivänä tietty liikunta, olipa se sitten lenkki, uintitreffit tai ryhmäliikuntatunti, on tavasta helpompaa pitää kiinni. Yritän myös ajatella, että edes 10 minuuttia liikuntaa on parempi kuin ei lainkaan, ja joogaan tai jumppaan välillä myös kotona.

Mikä arjessasi on se tärkein asia, joka auttaa sinua jaksamaan?

Uni! Hyvät yöunet ovat ehdottomasti paras terveysteko, jonka voi tehdä itselleen. Univelka sumentaa helposti mielen ja kehon.

Entä miten mielestäsi yrityksien tulisi kannustaa työntekijöitään syömään terveellisesti, jotta työntekijät jaksaisivat työelämässä paremmin ja olisivat energisempiä?

Mielestäni ruualla on todella suuri merkitys päivittäiseen jaksamiseemme, ja yrityksillä on tässä myös merkittävä rooli. Työpaikoilla olisi hyvä olla tarjolla terveellisiä välipaloja, kuten vaikkapa hedelmiä ja pähkinöitä. Palaveripullien ja leivosten sijaan tapaamisissa voidaan myös tarjota terveellistä syötävää. Ja jos työpaikalla on lounasravintola, voidaan sen tarjonnalla kannustaa ihmisiä syömään hyvin. Pienillä teoilla voi olla suuri merkitys!

Herkulliset aamupalamuffinsit ovat yksi Tuulian lempiresepteistä. Kokeile ja ihastu: http://tuulia.co/fi/gluteenittomat-aamupalamuffinsit/