K

oetteleeko eroosio työtuolisi istuinosaa? Oletko tuolilta noustuasi edelleen 90:n asteen kulmassa, kun saavutat kahvikoneen? Jos istut suurimman osan työpäivästä ja jäykkyys kalvaa luita ja ytimiä, taukoliikunta työpaikalla on oikea ratkaisu. Säännöllisellä istuinlihasten lepuuttamisella on tutkittuja terveysvaikutuksia lihasten ja nikamien hyvinvoinnille sekä vireystasolle. Älä anna ahterisi kasvaa yhteen tuolin kanssa, vaan nouse ylös, ja pistä veri kiertämään!

Suomalaiset ovat Euroopan mittapuulla mestareita istumistilastoissa. Toimistotyöntekijät istuvat noin 70-90 prosenttia työajasta. Kun tähän lisätään vielä kotona tapahtuva istuminen, keskivertosuomalainen on istuma- tai makuuasennossa lähes vuorokauden ympäri. Se on niin suuri terveysriski, että huoli on aiheellinen.

Pienikin taukoliikunta työpaikalla vetreyttää yksipuolisessa asennossa työskentelevän lihaksia, virkistää mieltä ja auttaa jaksamaan. Säännöllisesti haarahyppyjä näyttöpäätteensä edessä tekevä työntekijä on varmasti tehokkaampi työssään kuin lysyssä nuokkuvat työkaverinsa.

Suomalaiset ovat Euroopan mittapuulla mestareita istumistilastoissa. Toimistotyöntekijät istuvat noin 70-90 prosenttia työajasta.

Taukoliikunta työpaikalla nostaa työskentelytehoa

L

iikunta virkistää niin henkisesti kuin fyysisestikin. Onhan se nyt mukava tunne, kun olet vinssannut itsesi ylös Netflixin äärestä ja lähdet lenkille raikkaaseen ulkoilmaan. Lenkin jälkeen olet ylpeä itsestäsi ja täynnä energiaa. Peilaat vaivihkaa hauislihastasi näyteikkunan lasista ja uskot pystyväsi mihin tahansa.

Sama pätee myös työpaikalla tapahtuvaan taukoliikuntaan. Tutkimusten mukaan jo muutaman minuutin verryttelytauon jälkeen työnteko tuntuu mukavammalta, työstä suoriutuminen on tehokkaampaa ja myös asenne muuttuu positiivisemmaksi. Näin ollen myös työn jälki on varmasti parempaa kuin niillä, jotka nousevat tuoliltaan kerran päivässä syömään täysin ravintoaineettoman mikropitsan. Liikuntaa tulisi harrastaa vähintään puoli tuntia päivässä, mikä täyttyy aika kivuttomasti, jos taukoliikunta työpaikalla on osa arkea.

Cuckoo Workoutin taukojumpat sopivat kaikille. Videoilla myös kovasti nauretaan, mikä saa omatkin suupielet kohoamaan!

Rantalainen työhyvinvointi

Hyvä lihaskunto lisää työssäjaksamista

K

oska istumatyö on lisääntynyt, niska- ja hartiaseudun kivuista kärsii jo noin 50–60 prosenttia yli 30-vuotiaista suomalaisista. Jos lihakset ovat hyvässä vireessä, kireyksiä ja kipuja ilmenee huomattavasti harvemmin. Se on juurikin niin yksinkertaista: mitä paremmassa kunnossa ihminen on, sen vähemmän hän kärsii kiputiloista. Myös säännöllinen taukoliikunta työpaikalla pitää kropan aktiivisena ja rentouttaa istuma-asentoon jäykistynyttä vartaloa.

Mikäli leuka hakeutuu jatkuvasti kohti pöytää ja selkä on kuin Quasimodolla, kannattaisi kiinnittää huomiota myös työskentelyasentoon. Uusimpien ohjeiden mukaan ei ole olemassa täysin oikeaa ergonomista työskentelyasentoa, vaan asentoa pitäisi vaihdella päivän mittaan. Myös sen vuoksi työn tauottaminen ja pieni liikehdintä on tarpeen. Vaikka työpöytäsi ja -tuolisi olisivat viimeisen päälle ergonomiset, jatkuva paikallaanolo lisää lihasten hapenpuutetta, josta seuraa lihasjännitystä ja kipua.