Stressistä on tullut yleiskielen sana. Stressaavaa sitä ja stressaavaa tätä – elämä on täynnä paineita
aiheuttavia tilanteita. Normaaliin elämään kuuluu sopivasti stressiä: sopivan kokoiset haasteet
pitävät meidät käynnissä ja niistä selviytyminen tuottaa tyydytystä.

Liika on kuitenkin liikaa.

Aika moni meistä varmasti kuvittelee tunnistavansa omat stressihuippunsa. Joskus kuitenkinstressi on niin kova, että sen kohteeksi joutuessaan ei enää itse tunnista omaa tilaansa.

Stressin fyysisiä oireita voivat olla päänsärky, huimaus, sydämentykytys, pahoinvointi, vatsavaivat, tihentynyt virtsaamisen tarve, hikoilu, flunssakierre ja selkävaivat. Psyykkisiä puolestaan jännittyneisyys, ärtymys, aggressiot, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat, vaikeus tehdä päätöksiä ja unen häiriöt. Pitkään jatkuessaan stressi voi johtaa burn outiin ja masennukseen.

Miten sitten flunssakierre voi liittyä stressiin? Siten, että stressihormonien jatkuvasti korkealla pysyttelevä taso vaikuttaa ihmisen immuunipuolustukseen. Immuunisysteemi puolestaan on se monimutkainen sisäeritysjärjestelmä, joka kamppailee taudinaiheuttajia kuten viruksia ja bakteereita vastaan.

Mielialat vaikuttavat immuunipuolustukseen. Hyvät yöunet ja toimiva parisuhde tekevät hyvää kehon puolustuskyvylle. Toisaalta pitkään jatkuva stressi panee elimistön toimimaan ikään kuin hätävilkuilla: sydämen syke kohoaa ja aineenvaihdunta vilkastuu. Liian kauan jatkuessaan tämä herkkä systeemi häiriintyy eikä enää kykene palauttamaan elimistöä stressitilasta.

Siksi kova stressi altistaa sairastumiselle, kun kaikkialla vaanivat pöpöt pääsevät herkemmin iskemään meihin.

Selkäkipu ei tietenkään automaattisesti liity stressiin, eikä jokaisen nuhakuumeen takana ole loppuun palamisen uhka. Jos unesi on ”mennyt rikki” eikä lempiharrastus jaksa innostaa, voi olla syytä pysähtyä pohtimaan stressitasoa. Toistuva flunssa voi olla hälytysmerkki siitä, että elämässä on yksinkertaisesti liian paljon kaikkea.

Alkuvuosi on monelle erityisen kiireistä aikaa, joten muista tarkkailla omaa olotilaasi ennen kuin stressi ehtii vaikuttaa terveydentilaasi.

Kokeile ilmaiseksi
Pyydä tarjous
Cuckoo-bird