Linda Kalström pitää Instagram-tiliä nimeltä @roskapuhetta. Roskapuhetta -tilillään Linda jakaa vinkkejä ja omia kokemuksiaan liittyen kierrätykseen ja ekovalintoihin. Saimme haastatella Lindaa asian tiimoilta. Mikä onkaan Zero Waste ja kuinka työpaikalla voidaan tehdä ekotekoja?

Kysymyksiä&vastauksia:

Miten Roskapuhetta sai alkunsa?

Tilin perustaminen tuli mieleen kavereiden kanssa jutellessa, kun tuntui, että haluaisin tehdä osani ympäristöasioiden parissa. Puolen vuoden ajan leikittelin idealla ja keräsin rohkeutta aloittamiseen. Päässä oli ehtinyt syntyä paljon postausideoita, joten lopulta oli pakko päästä kertomaan niistä jonnekin.  Tilin pitäminen on ollut tosi kivaa ja inspiroivaa, ja on ollut ihanaa löytää samanhenkisiä ihmisiä. On palkitsevaa, jos seuraajat oppivat jotain uutta tilillä jakamieni vinkkien avulla.

Olet hiljattain toteuttanut Zero Waste-haasteen, kertoisitko lyhyesti mistä siinä on kyse ja oliko haaste mielestäsi kuinka vaativa?

Zero Waste syyskuun tarkoituksena oli kiinnittää huomio tuottamaamme roskamäärään ja pohtia kulutustapojamme. Itse lupauduin tarkkailemaan tuottamaani sekajätteen määrää, niin että koko kuukauden roskat mahtuisivat pieneen lasipurkkiin. Haaste sujui yllättävän hyvin ja purkissa olisikin ollut vielä tilaa parille roskalle. Muutaman kerran jätin kaupassa jonkun tuotteen ostamatta, koska sen pakkausta ei olisi voinut kierrättää. On ollut mielenkiintoista tarkkailla tuottamaansa jätteiden määrää, ja huomata että sekajätettä oikeasti syntyy todella vähän, kun kierrätys on kunnossa. Vaikka virallinen haastekuukausi on nyt ohi, niin aion ehdottomasti jatkossakin pyrkiä vähentämään pois heitettävän jätteen määrää.

Mikä mielestäsi on sellainen ekoteko, joka jokaisen tulisi toteuttaa joka päivä?

Kierrätys ja lajittelu ovat helppoja päivittäisiä ekotekoja. Sekajätteestä olisi hyvä erotella etenkin metalli ja lasi, koska ne aiheuttavat ongelmia jätteenpolttolaitoksella. Biojäte on myös tärkeä erotella, jotta sen sisältämät ravinteet saadaan uudelleen kiertoon. Mielestäni roskia ei tulisi ajatella jätteenä, joista pitäisi päästä eroon, vaan roskat ovat oikeastaan uusien tuotteiden raaka-aineita. Jotta raaka-aineita saadaan kerättyä ja hyödynnettyä, on kierrätys hyvin tärkeää.

Entä miten mielestäsi yrityksien tulisi kannustaa työntekijöitään ekologisiin valintoihin?

Laadi yritykselle omat ekologiset pelisäännöt, joita seuraamalla uusien ja vanhojen työntekijöiden on helppo toimia. Helppoja ekotekoja työpaikoilla voi muun muassa olla;

  • Kannusta työntekijöitä julkiseen liikenteeseen tai arkiliikuntaan työmatkoilla
  • Merkitse kierrätysastiat selkeästi, jotta kaikkien on helppo käyttää niitä
  • Mieti tarvitseeko jokaista paperia tulostaa, käytä mustavalko tulostusta ja hyödynnä paperien tyhjät puolet suttupaperina ennen kierrättämistä
  • Vältä mahdollisuuksien mukaan kertakäyttöastioiden käyttöä kokouksissa
  • Sammuta turhat laitteet ja valot, kun et käytä niitä.

Mikä arjessasi on se juttu, joka auttaa sinua jaksamaan arjessa ja pitää yllä hyvinvointiasi?

Suosin hyötyliikuntaa valitsemalla portaat aina hissin sijasta sekä pyöräilemällä. Lisäksi valmistan lounaan ja eväät aina valmiiksi seuraavia päiviä varten, näin ei tarvitse turvautua take away -eväisiin, josta yleensä syntyy myös paljon roskaa.

Tuleeko jotain muuta mieleen, mitä haluaisit vielä sanoa?

Muista, että kukaan ei ole täydellinen ja kaikkia muutoksia ekologisempaan elämään ei tarvitse tehdä kertaheitolla. Aloita siitä mikä tuntuu itselle helpoimmalta ja luontevimmalta. Mieti voisitko vähentää kertakäyttöisten tuotteiden käyttöä, kierrättää paremmin, lisätä kasvisruokapäiviä vai mennä auton sijasta pyörällä kauppareissulle. Kun saat onnistumisia, se motivoi jatkamaan eteenpäin seuraaviin haasteisiin.

Kiitos vielä Lindalle haastattelusta! Muista käydä seuraamassa @roskapuhetta tiliä Instagramin puolella, jotta saat mahtavia vinkkejä jatkossakin!

Kokeile ilmaiseksi
Pyydä tarjous
Cuckoo-bird