Päiväunet ja työpäivä – ei maailman todennäköisin yhdistelmä. Mutta entä jos se olisikin mahdollista?

Päiväunista on todistetusti hyötyä: vaativa suoritus onnistuu paremmin pikku torkkujen jälkeen. Opiskelijat pärjäävät tentissä paremmin, jos ovat saaneet nukkua ennen koetta. Myös luovuus ja päättelykyky paranevat torkkujen jälkeen.

Ja päinvastoin: jos edellinen yö on sujunut huonosti, univelka verottaa suorituskykyä monin eri tavoin. Unen puutteessa muisti takkuilee ja pinna on kireällä. Myös reaktionopeus heikkenee, jos univelkaa on kertynyt – tämä on esimerkiksi liikenteessä todella vaarallista.

Päiväunet oikein

Joillakin työpaikoilla on jo oivallettu, että itse asiassa 10–20 minuutin torkut voivat tehostaa työtahtia. Se, mitä joku pitäisi laiskotteluna, onkin itse asiassa työhyvinvoinnin edistämistä ja siten myös työtehon parantamista!

Päiväunet pitää vain osata tehdä oikein. Monille sopivat lyhyet torkut lounaan jälkeen tai iltapäivällä (kuten perinteinen siesta Etelä-Euroopan maissa), kun vireystila luonnostaan notkahtaa. Silloin päiväunet eivät yleensä häiritse tulevaa yöunta.

Päivällä ei pidä nukkua liian kauan eli yli puolta tuntia. Jos päivällä nukahtaa syvään uneen, voi herääminen olla vaikeaa. Kuten nimikin sanoo: päivätorkut ovat torkahdus, pieni käväisy unen maailmassa.

Vapaapäivän ihanuutta on torkahtaa sohvalle lounaan jälkeen, mutta miten tämä sopii työpaikalle? Ihan hyvin, jos niin sovitaan! Jos työpaikallasi on taukohuone, voisiko sitä käyttää myös päiväuniin? Pelisäännöt on tietenkin sovittava – ja ehkä taukohuonetta on myös sisustettava vähän uudelleen… Johtaja voi tässä(kin) näyttää esimerkkiä. Jos hän tohtii ottaa torkut keskellä päivää, silloin tiimiläisetkin voivat tehdä niin.

Jos ei ole aikaa tai mahdollisuutta muuhun, kokeile avaintorkkuja: istahda tuoliin rentoon asentoon ja ota avainnippu käteesi. Anna itsellesi lupa torkahtaa. Kun avaimet putoavat, on aika herätä. Olet nukkunut mikrounet, ja jatkat työpäivää sen jälkeen entistä virkeämpänä.

Univalmentajan vinkit onnistuneisiin päiväuniin

Univalmentaja ja tietokirjailija Leeni Peltosen vinkit onnistuneisiin päiväuniin työpäivän aikana:

  • Ota torkut heti lounaan jälkeen vai viimeistään iltapäivällä

  • Nuku vain 5–20 minuuttia. Laita herätys!

  • Herättyäsi nouse heti ylös ja juo lasi raikasta vettä tai kuppi kahvia tai teetä.

Ja takaisin töihin pirteänä ja virkistyneenä! Virkeitä työpäiviä!

Kokeile ilmaiseksi
Pyydä tarjous
Cuckoo-bird