Elä hetkessä on kulunut slogan, mutta kuten monen muunkin kliseen kohdalla, se on samalla harvinaisen totta. Nykymaailmassa eletään kaikkialla muualla kuin hetkessä. Useimmat elävät vain ”yleisöään” varten ja hinkkaavat imagoaan kiiltäväksi somen vaativissa verkostoissa. Ystäväporukka ravintolapöydässä on someniskat kenossa tykittämässä kuvia Instagramiin hashtagilla #besttimeever, vaikka hymyilevät vain kuvissa eivätkä muista kysyä edes toistensa kuulumisia. Toisaalta heidän ei tarvitse, koska he näkevät kuulumiset somestakin.

Kun ihminen on teknologisten vempainten avulla jatkuvasti saatavilla ja kaiken tiedon lähteillä, myös aivoihin saapuvan informaation määrä on moninkertaistunut. Normaalisti ihmisaivot ottavat tiedon vastaan, prosessoivat sen ja laittavat hyvään talteen pitkäkestoiseen muistiin. Nykyään pitkäkestoinen muisti voi viettää ikuista kaffetaukoa, koska ei sinne tässä hässäkässä mitään ehditä säilöä. Samaan aikaan infoähkystä kärsivä kaduntallaaja ei enää osaa seuloa tärkeitä asioita turhanpäiväisistä, jolloin tärkeimmät asiat valuvat hiekkana sormien läpi.

Onneksi vastareaktiona tietoisuustaidot ja tietoisen läsnäolon harjoittelu ovat nostaneet päätään. Työpaikoillakin on havahduttu siihen, että stressinhallintakeinona, uniongelmien ratkaisijana ja kiireen pysäyttäjänä mindfulness on kovaa valuuttaa. Mindfulness on keino keskittyä nykyhetkeen ja suunnata huomio johonkin tiettyyn kohteeseen, kuten omaan hengitykseen tai ajatuksiin. Tutkimusten mukaan säännöllisen harjoittelun avulla voi oppia suhtautumaan arjen tilanteisiin hyväksyvästi ja rauhallisesti.

Työpaikoilla on havahduttu siihen, että stressinhallintakeinona, uniongelmien ratkaisijana ja kiireen pysäyttäjänä mindfulness on kovaa valuuttaa. Mindfulnessin avulla keskitytään nykyhetkeen ja suunnataan huomio johonkin tiettyyn kohteeseen, kuten omaan hengitykseen tai ajatuksiin.

Mindfulness ja tietoinen läsnäolo auttaa pysähtymään

Usein vedotaan siihen, että ”minä vain olen tällainen, enkä muuksi muutu.” Ihminen on kuitenkin jatkuvasti kehittyvä olento, joka voi hyvinkin paljon vaikuttaa siihen, miten asioita käsittelee, kuinka on läsnä ja mihin asioihin keskittää voimavaransa. Monelle muutos on hankala asia, ajatuksena jopa negatiivinen, mutta yleensä vanhoista pinttyneistä tavoista eroon hankkiutuva ihminen kokee muutoksen loppujen lopuksi vain ja ainoastaan hyvänä asiana.

Mindfulnessiin liittyvät tietoisuusharjoitukset auttavat ihmistä hahmottamaan oman mielensä toimintatapoja ja löytämään yhteyden kehoonsa. Sillä voi olla positiivisia vaikutuksia esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen ja stressin lievittämisessä. Säännölliset harjoitukset auttavat keskittymään, rauhoittumaan ja tehostavat myös oppimista.

Pysähtymisen ja rauhoittumisen taito on erittäin hyödyllinen, sillä se vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin. Nykyihminen menee koko ajan niin hirveällä vauhdilla, ettei mieli ja keho välttämättä tunnista pysähtymisen konseptia lainkaan. Se kannattaa opetella, Hidasta Elämää -bloggaaja Emma Sandström kertoo.

Työhyvinvointi

Mielen rentouttaminen osaksi työpäivää

Näin kärjistettynä yhteenvetona ihminen ei enää ole läsnä eikä muista mitään, mutta on sen sijaan puolivaloilla mukana kaikessa, mitä maailmassa tapahtuu. Multitasking on myyttien myytti. Kukaan ei pysty tekemään kahta asiaa yhtä aikaa keskittyen asioihin sataprosenttisesti. Multitasking on nykyään jopa tavoiteltava toimintatapa, vaikka huomion jatkuva jakautuminen on mielelle kovin kuormittavaa.

Tekeminen tehostuu huomattavasti, jos ihminen keskittyy vain yhteen asiaan kerrallaan. Moni kokee, että se taito on unohtunut kokonaan ja tuntee olonsa levottomaksi, jos pitää keskittyä vain yhteen asiaan. Mindfulness auttaa oppimaan sen taidon uudestaan, Emma Sandström sanoo.

Työn tauottaminen säännöllisellä taukoliikunnalla on fyysisen hyvinvoinnin kannalta tärkeää, jotta näyttöpäätteellä istuvan työntekijän kroppa pysyy vireessä. Samalla tavalla myös korvien väliä pitäisi jumppauttaa, johon mindfulness on juuri hyvä väline. Taukoliikuntasovellus Cuckoo Workout onkin lisännyt venytys-, ryhti- ja lihasharjoitusten joukkoon mindfulness-harjoitteita, joista voi valita mieleisensä rentouttamaan kesken työpäivän. Harjoitteiden avulla pääsee irtaantumaan työnteosta ja stressistä. Monelle mindfulness on tuonut kaivattua rentoutusta myös iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Emman mindfulness -vinkit

  • Hengityksen huomioiminen on hyvä tapa siirtää huomio omaan itseensä, pois ulkomaailmasta.
  • Ole hetki tekemättä mitään, päästä irti kaikesta siitä, mitä olet tekemässä.
  • Laita tietokone ja puhelin pois vähäksi aikaa. Omien ajatusten kohtaaminen voi tuntua pelottavalta, mutta välillä kannattaa pysähtyä ja kysyä itseltään, miten minä voin.
  • Tunnustele kehoasi ja olotilaasi. Jos huomaat jännityksiä, keskity niiden rentouttamiseen.
  • Harjoittele hyväksyvää asennetta ympäristöösi. Huomioi päivittäisiä reaktioitasi erilaisiin asioihin ja opettele rauhoittamaan itsesi niissä. Tärkeää on huomata, että todellisuus on mikä on, eikä siihen pysty vaikuttamaan. Ota haastavat tilanteet vastaan mindfulness-harjoituksina.
  • Jos koet tietyn tilanteen, kuten töihin lähtemisen, aina stressaavana, tee siitä mindfulness-harjoitus. Tee asiat rauhallisemmin ja tiedosta, mitä teet.
  • Luo itsellesi rutiini. Esimerkiksi työpaikalla kahvin hakemisesta tai työmatkasta voi tehdä itselleen mindfulness-hetken. Tee se mahdollisimman tietoisesti ja keskity vain siihen. Älä ratko samalla ongelmia.
  • Pysähtyminen voi olla vaikeaa ilman apuvälineitä. Voit kokeilla Cuckoo Workoutin mindfulness -harjoitteita nyt ilmaiseksi.
Kokeile Cuckoota maksutta
Pyydä meiltä tarjous
Cuckoo-bird