Tervetuloa takaisin töihin!

Lomalta paluu ja arkirytmin muutos voivat joskus aiheuttaa harmaita hiuksia ja stressiä. Jotta kontrasti lomailun ja töiden aloittamisen välillä ei tuntuisi ylitsepääsemättömän suurelta, tässä sinulle muutamat vinkit lomalta palaamisen helpottamiseksi. 

Kuten lomalle lähteminenkin, myös sieltä palaaminen on muutos. Siksi siihen kannattaa valmistautua pikkuhiljaa. Jos olet vielä lomalla, voit alkaa noin viikkoa ennen töiden alkua siirtää arkirytmiäsi lähemmäs työarjen aikataulua. Ala aikaistamaan nukkumaanmenoa, rauhoita illat ja pyri nousemaan suunnilleen samaan aikaan kuin arkisin. Tai jos et halua herätä niin aikaisin, pyri ainakin pitämään uniaika tasaisen pitkänä. Säännöllinen rytmi auttaa arkeen siirtymisessä, kun uni- ja energiavarastot ovat täynnä. Valmistele myös muuten arki töiden alkua tukevaksi: hoida juoksevat asiat pois alta, jotta töiden alettua kaikki askareet eivät yllätä yhtä aikaa. 

Jos taas olet jo palannut takaisin töihin, yritä ottaa ensimmäiset viikot mahdollisimman rennosti. Mahdollisuuksien mukaan voit vielä tehdä etätöitä, nautiskella ulkoilmasta kahvilan terassilla töitä tehden tai tee loppuviikosta hieman lyhyempää päivää. Yritä olla mahdollisimman tehokas työaikanasi, ettet turhaudu töihin palatessa haahuilusta. Tehokkuuden ja rennon otteen yhdistäminen onnistuu parhaiten, kun asetat päivälle tietyt tavoitteet ja ne hoidettuasi voit vaihtaa vapaalle. Kerää ensimmäisille viikoille tapaamisia, jotka vievät eteenpäin sinulle merkityksellisiä ja mukavia asioita. Pyri aloittamaan työt positiivisella ja tuoreella asenteella. 

Kun palaat lomalta, muista avata taas Cuckoo. Oletkin ehkä tehnyt taukoja myös kesällä, hienoa! Loppukesän ja alkusyksyn ihanassa lämmössä ja raikkaassa ilmassa työmatkat taittuvat vielä mukavasti kävellen tai pyöräillen. Saat siitä virtaa työpäivään ja vapaa-aikaan – unohtamatta tietenkään kookospähkinöitä, jotka keräät aktiviteettien muodossa. Ota uudet ja vanhat kollegat mukaan taukoihin ja käykää taukoliikunnan ohessa läpi kesäloman kuulumisia. Huomaamatta teillä on uusi yhteinen rutiini ja opitte tuntemaan toisenne paremmin. Työnteko luistaa paremmin tutussa ja lämminhenkisessä työporukassa. Cuckoo-taukojen tekeminen tekee tutkitusti työporukasta yhteisöllisemmän. 

Töiden aloittaminen saattaa ensimmäisinä viikkoina vaikuttaa jaksamiseen ja aivot tuntuvat käyvän hieman ylikierroksilla. Ota tavaksi kotimatkalla tai illalla tehtävä mindfulness-tauko. Mindfulness-tauon pituuden voit valita minuutista jopa 15 minuuttiin. Voit myös päättää millaisen tauon haluaisit kuunnella: olisiko se kehomeditaatio, pikarentoutus vai läsnäoloharjoitus? Vaihtoehtoja on monia. Mindfulnessin avulla voit oppia päästämään irti arjen kiireestä ja rauhoittaa mielesi iltaa ja nukkumaanmenoa varten.

Mukavaa ja stressitöntä töihin paluuta! Nähdään Cuckoossa!

Lue lisää Cuckoo Workoutin vaikutuksista työn tuottavuuteen, työstä palautumiseen ja yhteisöllisyyden kehitykseen osoitteesta: http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/137461/978-952-261-848-1_Toimistoty%c3%b6ntekij%c3%b6iden.pdf?sequence=1&isAllowed=y