Monia meistä vaivaa työpäivän pirstaleisuus. Etenkin tietotyötä haittaavat jatkuvat keskeytykset. Mitään ei ehdi hoitaa loppuun asti, ja keskeneräiset työt kasaantuvat ja kuormittavat.

Kuulostaako tutulta?

Keskeytykset voivat johtua työkulttuurista – jos kuka tahansa voi keskeyttää sinut milloin tahansa, työrauhasi häiriintyy jatkuvasti. Erilaiset viestijärjestelmät ilmoittavat saapuneista viesteistä tämän tästä, ja huomiosi harhautuu saapuneeseen uuteen viestiin, vaikka kuinka olisit päättänyt keskittyä excelin laatimiseen tai raportin kirjoittamiseen.

Olemme jo niin tottuneita jatkuviin keskeytyksiin, että kykymme paneutua yhteen asiaan on kärsinyt. Keskeytämme myös itse itsemme jatkuvasti: päädymme katsomaan kissavideoita, vaikka piti hoitaa jokin työhön liittyvät tietohaku! (Kissavideoissa ei tietenkään ole mitään pahaa, mutta ne sopivat paremmin hetkeen, jolloin haluat rentoutua.)

Aivotutkijat sanovat, että meitä vaivaa jo oireyhtymä, joka muistuttaa adhd:tä eli kehityksellistä tarkkaavaisuushäiriötä. Meitä vaivaa tällainen itse hankittu keskittymisen vaikeus, joka vaikuttaa todella paljon jokapäiväiseen elämään.

Aivotutkijat Minna Huotilainen ja Mona Moisala ovat havahtuneet tähän ja kirjoittaneet siksi meille Keskittymiskyvyn elvytysoppaan (Tuuma 2018). Siinä annetaan monta hyvää käytännön vinkkiä, joiden avulla arki on vähemmän pirstaleista. Työt tulevat tehtyä, ja aikaa jää myös rentoutumiseen ja palautumiseen!

Jos pystyt vaikuttamaan oman työpäiväsi kulkuun, jaa se näin.

  1. Aamupäivällä tehdään keskittymistä vaativaa työtä. Aivotutkijat kutsuvat tätä virtausjaksoksi, sillä silloin on tarkoitus päästä kunnon flow-tilaan! Laita puhelin äänettömälle ja sulje nettiselain. Varaa käsille välipalaa, jotta jaksat lounaaseen asti. Keskity siihen, mikä työssäsi on tärkeintä. Sinun ei tarvitse rynnätä mihinkään, ja saat tehtyä työtä tehokkaasti, kun mikään ei keskeytä sinua.
  2. Sitten lounaalle!
  3. Lounaan jälkeen tehdään silppuhommat: vastataan sähköposteihin, hoidetaan puhelut ja kaikki ne sadat pienet asiat, jotka työpäivään kuuluvat. Koska hoidat ne nyt, voit taas huomenna tehdä aamupäivän ajan keskittymistä vaativia tehtäviä.

Olet saanut paljon aikaan, ja voit lähteä töistä hyvillä mielin – viettämään aikaa perheen kanssa, harrastamaan ja palautumaan!

Kokeile jo huomenna! Vaikka et eri syistä pystyisi tekemään täsmälleen näin, kokeile niissä rajoissa kuin pystyt. Anna itsellesi rauhaa keskittyä, sinulla on siihen oikeus!