Päivän ensimmäinen tunti

Mitä teit tänään ensimmäiseksi herättyäsi? Hipaisit herätyksen pois, tai jatkoit ehkä torkuttelua muutaman kerran kymmenen minuutin pätkissä? Liimautuiko kännykkä saman tien käteesi, ja aloit unisin silmin selata kalenteria tai työmeiliä?

Anteeksi vaan, mutta ei ehkä paras tapa aloittaa päivä!

Hyvään heräämiseen kuuluu muutama helppo niksi. Kun otat ne käyttöön, aamusi alkaa paremmin. Ja, usko tai älä, näillä hyvillä aamutavoilla voi olla vaikutusta myös yöuneen!

  • Kun heräät niin herää oikeasti. Torkuttaminen viivästyttää kehon vireystilan, eräänlaisen päivämoodin käynnistymistä. Joskus torkkuminen ”jää päälle” vielä pitkään, ja olo on pökkeröinen puoli päivää.

  • Anna itsesi kuitenkin herätä kunnolla ennen kuin alat stressata työasioita. Älä siis heti hyökkää kännykän äläkä varsinkaan työmeilien tai kalenterin kimppuun. Venyttele hetki vuoteessa, tunnustele oloasi ja sano itsellesi, että tästä tulee hyvä päivä.

  • Jos sinulla on hetki aikaa itsellesi, tee muutama venytys- tai joogaliike. Pari minuuttia, saman verran kuin menee hampaiden pesuun, on usein mahdollista käyttää kehon herättelyyn.

  • Juo vettä ja syö edes jotain. Kaikille ei maistu kunnon aamupala, mutta ainakin vettä  tai mehua on hyvä hörpätä ja syödä vaikka hedelmä. Ja jos aamupala maistuu, tee siitä yksi päivän hyvistä hetkistä. Olet paastonnut koko yön, ja siksi keho tarvitsee energiaa!

  • Jos suinkin mahdollista, kävele tai pyöräile ainakin osa työmatkasta. Hapen ja päivänvalon saanti heti aamulla tahdistaa kehon oikeaan rytmiin – siihen että päivällä valvotaan ja yöllä nukutaan. Tämä auttaa sinua olemaan päivällä virkeä ja nukkumaan yöllä paremmin.

  • Suomessa eletään pitkään pimeässä. Ota päivällä irti kaikki valo minkä saat: ulkoile siis valoisaan aikaan jos mahdollista. Kirkasvalolampuista on apua, jos niitä käyttää ohjeen mukaan eli nimenomaan aamulla (heräämisestä riippuen kello 5–10). Puoli tuntia on useimmiten riittävä aika. Lamppua ei tule käyttää illalla, sillä silloin se häiritsee seuraavan yön unta. Tarkista lampun ohjeista oikea etäisyys, jossa lampun tulee sijaita, sillä se vaihtelee lampun tehon mukaan.

  • Jos olet nukkunut huonosti ja aamu alkaa takkuillen, ole itsellesi lempeä. Syö kevyesti ja tankkaa happea ulkoilmasta. Selviät tästäkin päivästä, ja seuraavana yönä nukut todennäköisesti paremmin!

Leeni Peltonen
Leeni Peltonen
Leeni kärsi pitkään univaikeuksista ja hänestä tuli kuin puolivahingossa uniasiantuntija. Hän alkoi etsiä lääkkeettömiä hoitokeinoja univaikeuksiinsa ja kirjoitti kirjan, kuinka uneton oppi nukkumaan.