T

yötuolilla löhöämisen haittoihin on vihdoin havahduttu: selkäkivut ja -sairaudet ovat tällä hetkellä suurin työkyvyttömyyttä aiheuttava tekijä Suomessa. Pelkästään työterveyslääkärin hoitoon hakeutuu vuosittain yli 200 000 selkävaivoja valittelevaa henkilöä. Onneksi työpaikkojen ergonomiaan on ryhdytty panostamaan ja liikunta on tuotu pysyväksi osaksi monen yrityksen arkea. Apua ovat tuoneet sähköpöydät, taukoliikunta ja erilaiset apuvälineet, kuten aktiivilauta Gymba.

Konttoriolosuhteissa seisten työskentelevä on kunnioitettu työyhteisön jäsen. Vaikka pystyasento onkin meidän lajillemme hyvin tyypillinen, moni tekee sen silti väärin. Linkussa seisovan, jalalta toiselle vaihtelevan ihmisen selkäranka on mutkalla, painopiste jakautunut epätasaisesti ja nilkat väärässä asennossa. Käytännössä katsoen väärin seisovalle ihmiselle seisomisesta voi olla haittaa jopa enemmän kuin istumisesta. Tärkeintä on muistaa vaihtaa asentoa noin puolen tunnin välein.

Aktivointilauta Gymba on suunniteltu auttamaan ihmistä seisomaan oikein. Jalat ja polvet eivät väsy yhtä paljon ja lihaskivut vähenevät. Lisäksi seisoma-asento ja ryhti pysyvät parempina. Käyttäjän aineenvaihdunta ja verenkierto aktivoituvat, joten kaloreitakin kuluu niin, että tukka hulmuaa. Samaan aikaan myös keskittymiskyky paranee ja työnteko hoituu ketterämmin. Pelkästään laudalla seisominen aktivoi keskivartalon lihaksia ja parantaa ryhtiä, mutta laudalla voi myös tehdä harjoitteita, jotka tehostavat vaikutusta. Blogin lopussa on video laudan käytöstä.

Pelkästään laudalla seisominen aktivoi keskivartalon lihaksia ja parantaa ryhtiä, mutta laudalla voi myös tehdä harjoitteita, jotka tehostavat vaikutusta.

Vaihtele asentoa työpäivän aikana

T

utkimukset eivät suosittele seisomaan koko työpäivää, sillä yhtenäisenä pysyvä asento jäykistää kroppaa. Seisten työskentely kannattaa siis aloittaa maltillisesti. Muutaman tunnin seisominen esimerkiksi 15 minuutin osissa tekee jo ihmeitä. Kun runko tottuu seisomiseen, tuntimäärää voi pikkuhiljaa lisätä.

Selkä kipeytyy yleensä siksi, että seisoessa alaselän notko korostuu. Istuessa alaselkä puolestaan pyöristyy. Kuten kaikessa muussakin, olisi hyvä löytää se kuuluisa kultainen keskitie. Hyvä asento on siis jotain notkon ja köyryn väliltä. Kun kiinnittää huomiota hyvään työskentelyasentoon, vaihtelee asentoa pitkin päivää ja tekee lihaksia aktivoivia taukoliikuntaharjoitteita, työnteko rasittaa kroppaa huomattavasti vähemmän.

Rantalainen työhyvinvointi
Rantalainen työhyvinvointi

Aktiivilauta Gymba haltuun näillä ohjeilla

Videolla näytetään, kuinka Gymba auttaa aktivoimaan keskivartaloa ja seisomaan oikein.

Liike 1: Puolelta toiselle keinuttelu ja tasapainoilu aktivoivat keskivartalon lihaksia. Gymba harjoittaa myös pohkeita ja jalkapohjia.

Liike 2: Päkiältä kantapäälle vuorojaloin tapahtuva liike auttaa pitämään vartalon ryhdissä ja aktivoimaan lihaksia.

Liike 3: Pystysuunnassa tapahtuva keinulautaliike on haastavampi koko vartalon liike.

Liike 4: Pohjevenytys käännetyllä Gymba-laudalla.